Vuurwerk is stom


Door: Veerle Moelker

Elk jaar zie je ze opnieuw op het journaal; overhypete jongens en mannen die als malloten staan te springen om hun zuurverdiende geld letterlijk te verbranden. Ik snap daar echt niks van. Jongetjes van 14 die een halfjaar aan zakgeld opsparen en hun verjaardagsgeld verbrassen aan vuurwerk. Fucking vuurwerk. Je steekt het aan, het vliegt omhoog, het ontploft en dat is het. En daar doe je het dan voor hè! En dan vaak ook die types die je dan voorbij ziet komen; vrijwel allemaal blanke, kale mannen van rond de 40 die hun mannelijke dominantie in de wijk even moeten laten zien. Een soort van territorium afbakenen, maar dan anno 2018.

Elk jaar vallen er een aantal doden, soms zelfs kinderen die nog te jong zijn om te begrijpen dat je met je tengels van dat gevaarte af moet blijven, en zonder verstandige ouders die hen die wijsheid bijbrengen voor het te laat is. Elk jaar tientallen mensen voor de rest van hun leven gehoorbeschadiging hebben, of verminkt raken door de derdegraadsverbrandingen die ze oplopen, of de vingers en handen die eraf worden geblazen. Elk jaar 40 keer zoveel fijnstof als op een normale dag de ozonlaag inschieten, gewoon, omdat het kan. Elk jaar duizenden huisdieren, kinderen en ouderen die bang zijn, en zich binnen achter het gordijn verstoppen.

En waarom? Ik zou best een reden willen geven, maar ik snap het echt niet. Het milieu gaat naar de kloten en voor het grootste deel van de Nederlandse bevolking is het hartstikke kut. En vooruit, als het echt die ene dag in het jaar zou zijn, zou ik er echt wel mee kunnen leven. Maar het begint al anderhalve maand van tevoren, en dan is het zelfs nóg gevaarlijker dan normaal. De enige idioten die dat vuurwerk dan al hebben, zijn de mensen die zeker-weten-gegarandeerd-dodelijk illegaal vuurwerk halen uit Polen en Duitsland, waar deze munitie het hele jaar door afgestoken mag worden.


Dus, mag ik even namens tweederde van de Nederlandse bevolking spreken? Stop met het verkopen van particulier vuurwerk en organiseer dan desnoods per stad of gemeente een vuurwerkshow. Die professionele pyromaan die we daar dan wellicht voor moeten opofferen, nemen we wel voor lief. 

Alvast bedankt he!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Adbox