Happy New Gemeenteraadverkiezingen

Door: Veerle Moelker

Een nieuw jaar, en nieuwe verkiezingen! En een goedwerkende overheid is natuurlijk voor een Happy New Me erg belangrijk. De gemeenteraadsverkiezingen voor 2018 staan weer voor de deur, en ook in Rotterdam gaan op 21 maart weer naar de stembus. Maar wat weten we eigenlijk van de lijsttrekkers die Rotterdam weer een stukje beter willen gaan maken? Hieronder vind je de profielen van de lijsttrekkers van de drie grootste partijen van Rotterdam: Leefbaar Rotterdam, PvdA en D66.

 Leefbaar Rotterdam: Joost Eerdmans















Persoonlijk: Eerdmans is geboren op 9 januari 1971, te Harderwijk. Sinds 2006 is hij getrouwd, en hij heeft twee kinderen: Maartje en Douwe.

Politieke loopbaan:
-          Fractiesecretaris in Tweede Kamer der Staten-Generaal voor LPF, 23 mei 2002 – 24 september 2006
-          Lid Tweede Kamer der Statengeneraal, vanaf 23 mei 2002 tot en met 22 november 2006
-          Wethouder Capelle aan den IJssel, portefeuille Verkeer en Vervoer, Milieu, Toezicht en Handhaving, Stadscentrum, Dierenwelzijn, Nieuwbouw scholen, Monumentenbeleid en Reiniging vanaf 2 maart 2009 – 21 april 2010
-          Wethouder Capelle aan den IJssel, portefeuille Wonen, Verkeer, Beheer en Dierenwelzijn, vanaf 22 april 2010 (Joost Eerdmans, z.d.)

Leefbaar Rotterdam is niet de eerste partij waar Eerdmans een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij begon bij de partij van Pim Fortuyn, de LPF. Later richtte hij, onafhankelijk van de LPF, een nieuwe partij op: EénNL, en werd hij uit zijn vorige partij gezet. Toen EénNL in 2006 geen stemmen behaalde, stapte hij uit de partij. Nu maakt hij zich sterk om Leefbaar Rotterdam de grootste partij van Rotterdam te maken, wat hem ook gelukt is. Door het beleid wat hij met zijn partij heeft uitgevoerd, is de veiligheid van Rotterdam gestegen, worden immigratieproblemen aangepakt en neemt de armoede in de stad af. (Leefbaar Rotterdam, 2017)

Fun fact: Eerdmans houdt van James Bon, tagliatelle, Ramses Shaffy, mensen met lef, zijn gezin, kranten, en avontuurlijke brillen.


PvdA: Barbara Kathmann












Persoonlijk: Kathmann is geboren in 1978 en volgde de opleiding History of International Relations aan de Universiteit van Utrecht, en heeft nu drie zoons van 5, 7 en 8 jaar oud.

Politieke loopbaan:
-          Gemeenteraadslid PvdA Rotterdam vanaf april 2014 – heden
-          Lijsttrekker PvdA Rotterdam vanaf oktober 2017 – heden

Barbara Kathmann is sinds oktober 2017 de nieuwe lijsttrekker van de PvdA, en heeft als doel de partij weer groot te maken na de zware klap die de PvdA na de verkiezingen van 2017 kreeg. Waar zij zich sterk voor maakt, strookt met de algemene pijlpunten van de PvdA: Gelijkheid en kansen voor iedereen, door samen te werken. Ze zou graag dé frontvrouw van het linkse front willen worden, en wil graag laten zien dat Rotterdam met een linkse gemeente het beter zou doen (Rijnmond, 2017)
Naast haar politieke werk is ze ook directeur bij de stichting van Giovanni van Bronckhorst, en heeft ze samen met haar man de stichting Jarige Job opgericht. Hiermee wil Kathmann alle kinderen een gelijke kans geven op onderwijs, en kinderen die in armoede opgroeien een wat fijner leven geven. (AD, 2017)



D66: Said Kashmi




















Persoonlijk: Geboren in Marokko in 1976, opgegroeid in Rotterdam.

Politieke loopbaan:
-          Wethouder Deelgemeente Rotterdam Centrum vanaf 2010 – maart 2014
-          Landelijk Bestuurslid met de portefeuille Vereniging, Afdelingen en Regio’s vanaf 2015 – 2016
-          Lid van de D66-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland vanaf april 2015 – heden.

Als zoon van een Marokkaanse gastarbeider die naar Nederland kwam, leerde Kashmi om hard te werken en niet op te geven. Hij weet hoe het is om niet dezelfde start te hebben als andere kinderen, en om zelf hard te werken voor wat je wilt. Waar hij zich sterk voor maakt, zowel binnen als buiten zijn partij, is het opkomen voor gelijke kansen en de mensenrechten. Hiernaast vindt hij de verbinding tussen mens en natuur belangrijk, en staat hij voor verduurzaming. (AD 2017)
Naast het zijn van lijsttrekker van D66, is Kasmi ook commissaris bij woningcorporatie Woonbron en lid van de Raad van Toezicht van Pameijer gezondheidszorg. (Rotterdam D66, 2017)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Adbox