Kipstuckjes met CK, veganisme in 2018


Door: Janine Tuinfort

''Maar hier zitten eiwitten in, die eet je toch niet als je vegan eet?''. Als je veganistisch eet, betekent dat dat je geen scharreleiwit eet. Eiwit is een bron van energie die mensen nodig hebben. Dus JA een veganist eet ook gewoon eiwitten, alleen haalt dit uit ander voedsel. De veganistische levenswijze ligt vaak onder vuur door een aantal stereotyperingen en vooroordelen. De levenstyle is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar doet zeker niet onder van een ‘’normalere’’ levenstyle.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen om veganistisch te gaan eten. Het milieu kan een rol spelen, de vleesindustrie is namelijk de grootste oorzaak van de klimaatsveranderingen. Het kan voor iemand draaien om dierenleed. Dieren in de vleesindustrie worden vaak mishandeld en hun leven is het leven eigenlijk niet waard. Tot slot kan iemand ook besluiten om veganistisch te eten omdat het gezonder is. In vlees zitten bijvoorbeeld vaak veel hormonen.

Nu denken velen helaas vaak negatief over veganistische eters. Ze zien veganisten als pushovers met hoge eisen. Alsof mensen een veganist altijd het hof moeten maken en dat veganisten niet snel tevreden zijn. Als iemand vlees eet krijgt die persoon van een veganist direct een negatieve stempel. Zo zijn veganisten, toch?

Natuurlijk zijn er veganisten die zo te werk gaan, dit is echter een klein deel van de veganistische community. 

Alle stereotyperingen en vooroordelen over veganisten moeten even worden recht getrokken. De meeste veganisten zijn namelijk heel dankbaar. Dankbaar als ze iets lekkers kunnen eten; sommigen verbazen zich nog hoe je bepaalde gerechten zo lekker kunt maken. Ze zijn dankbaar als iemand aan ze denkt door iets speciaals voor ze te hebben op een verjaardag bijvoorbeeld. Kleine gebaren worden juist ontzettend gewaardeerd.

Je bent zielig als veganist


‘’Jammer dat je hier nu niets kunt eten…’’. Als een veganist in een restaurant zit dat niet vegan is, kan dat best moeilijk zijn. Tafelgenoten vinden je zielig. De meeste chefs zijn wel bereid om iets speciaals in elkaar te flansen, maar als veganistische eter voel je je toch bedrukt. Je wilt namelijk niet speciaal zijn om dat je veganistisch eet, je wilt normaal behandeld worden en iets van de menukaart kunnen kiezen. Elke keer friet gaat namelijk een keer vervelen.

‘’Ik vind het zielig dat je geen vlees kan eten.’’. Waarom zielig? Het is een geheel eigen keuze die een veganist maakt. Je kan dus wel vlees eten, maar je wilt het niet. Daar zit een groot verschil in. 

Ei, melk en kaas


‘’Neem dan een broodje kaas, daar zit geen vlees in.’’ Er zijn verschillende soorten vegetarisme. De vegetariër eet geen vlees maar wel eieren, melk, kaas en honing. Een pescotariër eet geen vlees maar wel vis en een pollotariër eet enkel gevogelte. De veganist eet geen dierlijke producten en leeft dus plant-based. Tot slot de fruitariër, deze eet niets waarvoor een plant ‘’gedood’’ voor moet worden en eet enkel fruit en noten.

Sharing is caring


‘’Je hebt zo weinig, dat wil je zeker niet delen.’’. Ja, als enige veganist in een gezin maak je vaak eten voor jezelf. Veganisten zijn echter alles behalve gierig. Als je wil proeven, proberen of mee eten, dan zal dat nooit een probleem zijn. Veganisten zijn ergens wel een beetje trots op hun levenswijze. Dat delen ze graag met anderen en zijn dan wel blij als ze een ander aan het denken zetten. Het gaat om het stukje proberen en daar helpen ze je graag een stukje mee op weg. 

Als iemand zegt vlees te willen minderen, maak je een veganist gelukkig. Iedereen die nadenkt over wat hij/zij eet, duurzaamheid, dierenleed en zijn gezondheid, is al goed bezig. Maar je maakt een veganist het meest gelukkig als je hem of haar in zijn waarde laat. Dan zullen zij een ander ook in zijn waarde laten. Iedereen heeft een eigen levenswijze, het is belangrijk om daar respectvol mee om te gaan. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Adbox