Lieve maatschappij


Door: Tim Bakker

2017 was een bewogen jaar. Zo vonden er in Londen verschillende aanslagen plaats, de 25-jarige Anna Faber kwam niet meer thuis en Tijn - de held van Serious Request - is niet meer bij ons. Gelukkig was er ook vrolijker nieuws. De oranje leeuwinnen wonnen het EK, ons kikkerlandje kreeg na de formatie eindelijk weer een kabinet en meidengroep O'G3NE haalden de finale van het Songfestival. Ook op het gebied van televisie gebeurde er veel. Zo kwam er in het najaar een programma op de beeldbuis waar Gordon op zoek ging naar zijn prins op het witte paard. Van te voren bleken niet echt veel kandidaten warm te lopen om met de zanger in het huwelijksbootje te stappen, maar bakfietsvader Rogier en de Italiaanse Manuel bleven uiteindelijk over die dolgraag naar het altaar in Kaapstad wilde lopen. Naar de finale keken maar liefst 2,2 miljoen kijkers. De ontknoping is bekend, maar de uitslag doet er niet echt toe. Het belangrijkste is dat het een geweldig initiatief was om het huwelijk tussen twee mannen op een positieve manier onder de aandacht te brengen. 

Dat het niet altijd rozengeur en maneschijn voor homoseksuelen in ons land is, blijkt doordat er twee mannen - Ronnie en Jasper - die hand in hand liepen in Almere werden aangevallen met een betonschaar door een groepje jongens. Nu ben ik niet echt een klusser, dus ik moest even opzoeken op Google wat ook al weer een betonschaar is. Het lijkt mij geen pretje om dit tegen je gezicht aan te krijgen en dat is het ook niet. Ronnie kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. Zijn tanden werden door dit incident eruit geslagen met een plas bloed als bijkomend resultaat. Deze gebeurtenis bleef mij echt bij. Natuurlijk door de vele aandacht die er voor was op sociale media met #handinhand, maar ook omdat het zomaar mij kan overkomen. Zo hoor ik ook bij de groep mensen die toevallig op hetzelfde geslacht valt. Niks mis mee, dat heb ik als middelbare scholier die net uit de kast kwam vaak gehoord. Toch is het nog steeds zo dat niet iedereen dat vindt of uitdraagt.

 Lieve maatschappij, zou het niet fantastisch zijn als dit in 2018 zou kunnen veranderen? Gewoon omdat het kan. Gewoon omdat je dan als stelletje gemakkelijk over straat kan lopen zonder blikken of commentaar van andere mensen, net zoals dat voor hetero’s normaal is. Gewoon omdat je dan niet zomaar op een moment ‘homo’ als negatief of beledigend woord hoort. Gewoon omdat je dan niet krampachtig hoeft te zijn over je eigen geaardheid. Gewoon omdat dat fantastisch zou zijn.


                                        


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Adbox